esmaspäev, 7. september 2015

Käib kooliaasta teine nädal.

Eelmisel nädalal saime osa toredast karjääripäevast, kus lapsed õppisid oma huvide kaudu leidma endale sobivaid elukutseid. Päeva viisid läbi töötajad Rajaleidja keskusest.

 


Täna (7.09) tegime kindlaks klassi parima nooleviskaja. Nendeks said Annabel ja Sirli 14 punktiga. Palju õnne!





Eelmisel nädalal  vastasid õpilased suvel loetud raamatuid. Küll oli toredaid lugemiselamusi. Siin mõned kokkuvõtted.

MARLEEN: Leelo Tungal "Kristiina, see keskmine". 
Kristiina pole küll koolilaps, kuid tarkust tal jagub. Ta saab omamoodi aru suurte inimeste jutust. Tema kõrval on alati ema ja isa. Lisaks veel õde Helen, kellega koos hoitakse väikest õde Imbit. Käiakse vanavanemate juures, saadakse uusi sõpru, peetakse sõda ja ollakse lihtsalt lahedad. Kristiinal tuleb aasta jooksul põnevaid seiklusi palju. Nende teadasaamiseks tasub seda raamatut lugeda. 

LEA: F. H. Burnett "Salaaed"
See lugu algas Indias. Isal ja emal pole oma kümne-aastase tütre Mary jaoks aega. Kui vanemad epideemia ajal hukkuvad, viiakse tujukas, pahur ja vihane Mary Inglismaale. Uutes oludes peab tüdruk ise toime tulema. Kui ta avastab värava salaaeda, hakkab ta seda harima. Siis saab ta sõbraks Diconiga ja päästab oma tädipoja Colini elu. 

RASMUS: Ilmar Tomusk "Inglid kuuendas B-s"
Raamat jutustab B-klassi õpilaste erinevatest seiklustest esimesest kuni kuuenda klassini. Erinevad b-klassi õpilased jutustavad oma loo: 
  • Lugu kavalast ja kõrbenud porikärbsest.
  • Nutikast ja julgest tuvist
  • Lugu sellest, kuidas õpilased Hiiumaal a-klassi õpetajat otsisid.
  • Kuidas loodusõpetuse tunni jaoks tuvi kasvatati.
  • Kuidas oma bändi tehti.
ÕPETAJA KRISTIINA: Moni Nilsson "Tsatsiki ise"

Raamat räägib Rootsi poisist, kes läheb juba kolmandasse klassi. Tema ema on Rootsis rockstaar, isa aga Kreekas tindikalapüüdja. Parim sõber Per Hammar on suurepärane jalgpallur, kelle eeskujul läheb ka Tsatsiki jalgpalli mängima. Treener teda ei soosi, sest tal on pikad juuksed, näeb välja nagu tüdruk ning pole pallimängus kuigi osav. Lõpuks otsustab ta minna bugi-kursustele, mis talle väga meeldib. Koos Per Hammariga saavad nad jagu suurema klassi poistest, kes ei salli pagulasi, mustanahalisi ja kes kutsuvad Tsatsikit kreeklaseneegriks. Lõpuks asutavad koos teiste koolikaaslastega populaarse rockbändi.

See  raamat sobib poistele, kes saavad julgust veidi teistmoodi mõtlevast poisist;  tüdrukutele, kellele meeldivad romantilised lood, sest Tsatsiki kohtumised tüdrukutega on naljakad ja romantilised. Ja kindlapeale meeldib see lugu neile, kes tahavad lugeda veidi vabama maailma elust ja koolist kui meil, Eestis. 

KATARINA: Ilmar Tomusk "Kriminaalsed viineripirukad."

Lugu rääkis sellest, et Piia ja Mati ühinesid üheksanda klassi poistega, et teha koos firma. See firma tegeles viineripirukate tootmise ja müügiga. Piia ja Mati kogusid raha Soome sõiduks, et minna külla sõber Paulile. Põnev on lugeda, et ega firma tegemine nii kerge polegi kui esialgu tundub. 

ANNABEL: Piret Raud "Printsess Luluu ja härra Kere "
Ühel ööl avastab Luluu, et lossis elab veel peale lossielanike luukere, kelle nimi on Kere. Tema tööks on valvata kuninga saladust. Luluu satub Kerega põnevatesse seiklustesse, mille käigus kaob ära kuninga saladus. Seikluste käigus saab Luluu teada oma isa saladuse ja Kere saab endale lemmiklooma - kalaluu. Raamatu lõpus saab terve kuningriik teada, mis oli see suur saladus. Kui tahad teada sinagi, loe see raamat läbi!
 
 
 
 
 
 

5 kommentaari:

  1. Mulle meeldib, et lapsed on valinud toredad raamatud lugemiseks.

    VastaKustuta
  2. Ma tahan kõike rohkem lugeda Kriminaalset viineri pirukat.

    VastaKustuta
  3. Annabel tegi kokkuvõtte kavalalt. See, et ta saladust ei avaldanud, annab juurde tahtmist seda lugeda.

    VastaKustuta
  4. Minu arust on "Salaaed" väga lahe raamat. Ja ma tahaksin seda
    raamatut ise lugeda.

    VastaKustuta
  5. Ma arvan, et need raamatud olid kõik väga lahedad. Aga minu arust tasub lugeda "Printsess Luluu ja härra Keret", kuna see tundub kuidagi huvitav.Mulle meeldis eriti see, et saladust ei öeldud, kuna muidu oleks kõik öelnud "jee meile öeldi saladus ette ja me ei pea seda ju lugema et saladust teada."ja siis kõik räägiksid seda kõigile ja see raamat jääks ajalukku. Mina ütlen praegu nii, et mina loeksin seda hea meelega.

    VastaKustuta